Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Expand

De pijler Expand van onze strategie is met name gericht op de activiteit Offshore Energy. Deze focust zich op een groot en structureel groeiend marktsegment, met een potentieel aan projecten in de periode tot en met 2016 van circa EUR 60 miljard. Boskalis heeft in dit segment nog een bescheiden marktaandeel van enkele procenten. De mogelijkheden voor groei zijn dus groot.

Door de overname van Dockwise in 2013 (en eerder SMIT) is Boskalis uitstekend in staat klanten in de offshore energiesector onder steeds complexere omstandigheden wereldwijd te bedienen met mensen en eigen materieel. Bovendien is het mogelijk versneld invulling te geven aan de strategische ambitie om Transport, Logistiek & Installatie (TL&I) projecten uit te voeren (zie figuur 7). De combinatie van schepen met de ervaring op het gebied van projectmanagement en de engineering kennis van Boskalis maken dit mogelijk.

In de regio’s waarop wij ons concentreren, zien we een groeiende vraag naar nieuwe activiteiten waar we onze expertise op het gebied van T&I integraal kunnen inzetten. Projecten voor transport en installatie van (vaste en drijvende) productiestructuren voor olie en gas, de bouw van offshore windparken en de verwijdering van oude offshore platforms zijn enkele voorbeelden.

In de zeven geografische kernregio’s willen wij onze positie versterken. Door gebruik te maken van onze lokale aanwezigheid en sterke relaties met klanten bieden wij een steeds breder scala van diensten aan. Bijvoorbeeld op afgelegen locaties, waar we grootschalige maritieme infrastructuren aanleggen, zien we kansen ook terminal- en subsea-diensten te leveren. In de Golf van Mexico en Brazilië, evenals in Noordwest-Europa zien we goede mogelijk-heden om een breder scala aan activiteiten te ontwikkelen. In Afrika zijn we al vele decennia succesvol met baggeren en terminaldiensten, terwijl we kansen zien voor uitbreiding van onze offshore activiteiten op het gebied van transport en zwaar hijswerk. Hiermee wordt Boskalis in toenemende mate hoogwaardig maritiem logistiek dienstverlener voor de offshore sector. De Expand-strategie is in het bijzonder gericht op:

  • Transport

  • Logistics

  • Installation

Figuur 6: Geïdentificeerde offshore energie ­ en baggerprojecten 

 

Figuur 7: Groeimogelijkheden in T, L & I

Transport

Boskalis heeft inmiddels een sterke positie in zwaar maritiem droog transport, voor onder meer extreem zware offshore platformen en FPSO’s (Floating Production Storage Offloading schepen). Deze marktpositie wordt selectief uitgebreid met assets die het bredeportfolio van Boskalis van nat slepen tot droog transport verder versterken. De recente overname van Fairmount met vijf grote zeeslepers is hier een direct voorbeeld van.

Logistics

Boskalis ziet kansen bij bestaande en nieuwe klanten voor groei in met name onshore ontwikkelingen op afgelegen locaties. Wereldwijd is hier behoefte aan logistieke dienstverlening op het gebied van het verschepen en installeren van bijvoorbeeld prefab modules ten behoeve van de productie van LNG. In deze sector benut Boskalis de mogelijkheden door haar brede kennis van projectmanagement te combineren met eigen specialistisch materieel.

Installation

Het transporteren en vervolgens installeren van installaties (T&I) is een grote en interessante markt. Dit vereist veel kennis en ervaring. Voor Boskalis zijn er bij uitstek mogelijkheden om haar engineering kennis, ervaring met risicomanagement en haar brede vloot in te zetten. Hiermee wordt met name de bovenkant van de markt bediend, waarmee Boskalis aannemer wordt van complexe logistieke en installatieprojecten. Om de groeistrategie in deze sector succesvol te implementeren zal selectief worden geïnvesteerd in assets, zoals maritieme transportmiddelen en schepen op het gebied van installatietechniek, maar ook in competenties. Bij transportmiddelen wordt met name gekeken naar het optimaliseren van de bestaande vloot, het toevoegen van grote bakken (Smit Giant barges) en het completeren van de vloot met zeeslepers voor zwaar maritiem nat transport. Ten aanzien van ons portfolio voor installatietechniek zal worden geïnvesteerd in specifiek materieel ter ondersteuning van offshore constructiewerk-zaamheden (multifunctional construction support vessels en lifting capacity met een indicatieve capaciteit van 1.000 tot 2.000 MT). Het uitbreiden van onze vloot wordt gerealiseerd door zelf te bouwen, eventueel in samenwerking met derden, of door bestaand materieel over te nemen.

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag