Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Towage & Salvage

Towage: sleepdiensten en aan- en afmeren van zeeschepen in havens en bij offshore terminals, beheer en onderhoud boven en onder de waterlijn van onshore en offshore olie- en gasterminals en aanverwante maritieme en managementdiensten. Salvage: assistentie verlenen aan schepen in nood, wrakopruiming, milieuzorg en advisering.

TOWAGE & SALVAGE 2013 2012
(in miljoenen EUR)    
Omzet 531 533
EBITDA 145,5 142,0
Bedrijfsresultaat 83,4 74,0
Orderportefeuille 650 610

Omzet

De omzet van Towage & Salvage bedroeg in 2013 EUR 531 miljoen (2012: EUR 533 miljoen).Boskalis is actief met sleepactiviteiten in havens in onder meer Rotterdam, België, Brazilië, Panama, Canada en Singapore. Begin oktober zijn de havensleepactiviteiten in Gladstone (Australië) aan Smit Lamnalco overgedragen. Mede door het wegvallen van deze activiteiten en door koersomrekeningseffecten kwam de omzet van de havensleepactiviteiten licht lager uit dan in 2012.

Boskalis is, hoofdzakelijk middels haar 50% belang in Smit Lamnalco, actief in het verlenen van sleep- en aanvullende diensten rond offshore terminals, veelal op basis van langlopende contracten. Door toevoeging van de activiteiten in Gladstone, Australië en als gevolg van een goede omzetbijdrage uit contracten in Rusland en Irak, heeft Smit Lamnalco een hogere omzet weten te realiseren.

Bij Salvage werd een druk eerste halfjaar gevolgd door een wat rustiger tweede halfjaar. Bij de vermeldenswaardige projecten, die allemaal succesvol werden afgerond, behoren onder meer het vlottrekken van het Arctisch boorplatform Kulluk in Alaska, de bergingsactie voor het gebroken containerschip Mol Comfort in de Arabische Zee, de olieverwijdering bij een jack-up rig in Angola alsook een cape size bulker voor de kust van Zuid-Afrika en de wrakopruiming van een gekanteld jack-up platform in Brazilië.

Segmentresultaat

Het bedrijfsresultaat, inclusief de proportionele consolidatie van geassocieerde deelnemingen, was EUR 83,4 miljoen (2012: EUR 74,0 miljoen).

Orderportefeuille

De omvang van de orderportefeuille is toegenomen tot EUR 650 miljoen (ultimo 2012: EUR 610 miljoen) en betreft uitsluitend terminalcontracten.

In februari 2014 is de opdracht verworven voor het verwijderen van een beschadigd jack-up platform van de zeebodem voor de kust van Angola. In dezelfde maand is eveneens de berging van de op de Noordzee gezonken car carrier Baltic Ace op basis van een voorlopige gunning toegekend. Voor de berging zal gebruik worden gemaakt van materieel van diverse Boskalis bedrijfsonderdelen, waaronder Dockwise.

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag