Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
Boskalis jaarverslagen 2012

Overige ontwikkelingen

Nieuw Corporate Business Plan

Begin 2014 heeft Boskalis het Corporate Business Plan 2014-2016 geformuleerd. De actualisering van de strategie (Focus, Expand & Strengthen) is een logisch vervolg op de afgeronde planperiode 2011-2013 en de succesvolle acquisitie van Dockwise en in gang gezette integratie.

VSMC

Boskalis heeft eind november met Koninklijke Volker Wessels Stevin N.V. de krachten gebundeld op het gebied van offshore kabelinstallatiewerken. De joint venture wordt gevormd door VSMC waarin Boskalis en VolkerWessels elk een 50% belang hebben. VSMC zal de beschikking hebben over twee kabellegschepen, te weten de Stemat Spirit van VolkerWessels en de Ndurance van Boskalis.

Gladstone Harbour Towage

Medio oktober heeft Boskalis haar Australische havensleepactiviteiten aan haar strategische partner Smit Lamnalco overgedragen. Boskalis heeft daarvoor USD 55 miljoen in contanten ontvangen. De scheepvaartbewegingen in de haven van Gladstone hangen voornamelijk samen met de export van grondstoffen. Daarenboven zijn daar momenteel diverse LNG-terminals in aanbouw. De aard van deze activiteiten sluit goed aan bij de focus van Smit Lamnalco op de olie- en gassector. Bovendien vormen deze activiteiten een goede aanvulling op de LNG-terminal-activiteiten van Smit Lamnalco in Papoea-Nieuw-Guinea.

Dockwise Yacht Transport

Medio oktober heeft Boskalis de activiteiten van Dockwise Yacht Transport (DYT) verkocht aan Sevenstar Yacht Transport B.V. De kernactiviteiten van DYT bestaan uit het trans-Atlantische vervoer van luxe jachten tussen Florida, het Caribisch gebied en de Middellandse Zee. Deze activiteiten hebben geen strategische waarde voor Boskalis en sluiten niet aan bij de bestaande kernactiviteiten van de groep. Boskalis heeft de activiteiten van DYT, hoofdzakelijk gevormd door de twee speciale half-afzinkbare jachttransportschepen (de Super Servant 4 en de Yacht Express), verkocht voor USD 40 miljoen.

SAAM

Op 11 september 2013 is een overeenkomst ondertekend met Sudamericana Agencias Aéreas y Marítimas S.A. (SAAM) inzake het gezamenlijk voortzetten van de havensleepactiviteiten van SMIT en SAAM in Canada/Midden-Amerika en Brazilië. Naar verwachting zal de combinatie medio 2014, middels twee separate joint-ventures, worden gevormd, nadat de benodigde goedkeuringen zijn verkregen van onder meer toezichthouders en lokale financiers. Als gevolg van de voorgenomen samenwerking met SAAM zijn op de balans per einde van het verslagjaar de in te brengen activa en verplichtingen, waaronder EUR 59,2 miljoen aan rentedragende schulden en EUR 29,7 miljoen aan liquide middelen, geclassificeerd als aangehouden voor verkoop (Assets held for sale).

Fairmount

Na balansdatum, op 3 maart 2014, heeft Boskalis overeenstemming bereikt voor de overname van Fairmount, een toonaangevende wereldwijde aanbieder van zeesleepdiensten met een vloot van vijf 205 ton bollard pull Anchor Handling Tugs (AHTs). De toevoeging van deze schepen betekent voor Boskalis een verdere versterking van de marktpositie in zowel offshore energy als berging. Het gebruik van zeegaande sleepboten voor ‘nat’ slepen over lange afstanden vormt een aanvulling op de bestaande diensten op het gebied van zwaar droog transport die Boskalis reeds aanbiedt. De AHT’s kunnen ook worden ingezet op offshore-projecten, en vormen daarmee een uitbreiding op het huidige aanbod van Boskalis op het gebied van transport- en installatiediensten en kunnen daarnaast voor bergingsprojecten worden ingezet.

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag